Over Brazilie

Brazilië is het grootste land van Latijns Amerika, ongeveer net zo groot als Europa en biedt zeer diverse en spectaculaire landschappen, natuur en cultuur. Van tropische stranden tot ongerept regenwoud en van historische dorpen tot enerverende metropolen. Brazilië is net zo divers als haar continentale grootte doet vermoeden. En door haar gastvrije en vriendelijke bevolking worden bezoekers al gauw verliefd op het land.

Klimaat

Brazilië kent een zeer gevarieerd klimaat, van een vochtige Amazone regio tot de droge warmte van het noordoosten en het constante aangename warme weer van de lange kustlijn. Landinwaarts kennen grote gedeeltes van de hoogvlakten koele avonden en het zuiden kent een gematigd klimaat. De Braziliaanse seizoenen zijn precies tegenovergesteld ten opzichte van Nederland, dus met de Braziliaanse zomer in onze wintermaanden en de Braziliaanse ‘winter’ in onze zomermaanden. De temperatuur kent een aangename jaarlijks gemiddelde van 28 graden in het noorden van Brazilië en 20 graden in de zuidelijke regio van het land. 

Legenda weertabel:

C&C:    Cold & Clear
W&S:   Warm & Showers
W&C: Warm & Clear
S&S:     Sunshine & Showers
H&C:   Hot & Clear
H&S:    Hot & Showers

Grensdocumenten

Reizigers naar Brazilië dienen te beschikken over een paspoort die tot minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Brazilië. Bij aankomst in Brazilië ontvang je een binnenkomst en vertrek formulier, welke u dient in te vullen en te laten bestempelen door de douane bij binnenkomst en vertrek uit Brazilië. Bewaar het formulier dan ook goed tijdens de reis.

Visa

Een toeristen visum is niet noodzakelijk voor mensen met een Europees of Zuid Amerikaans paspoort. Voor vragen over andere nationaliteiten verwijzen wij u graag naar het Braziliaanse consulaat in Rotterdam.  

Geldzaken

Brazilië heeft de Real als valuta. Euro’s kunnen gemakkelijk worden gewisseld in hotels, reisagentschappen, wisselkantoren en banken. De meeste hotels, winkels en restaurants accepteren internationale credit cards. De wisselkoers varieert,  waarbij een Euro ongeveer tussen de 2,5 en 3,5 real kan opleveren. Ons advies is om voor vertrek de huidige koersen te controleren. Niet bij alle pinautomaten kan er gepind worden. Om te voorkomen dat je zonder geld komt te zitten is het verstandig om bij aankomst op de luchthaven geld op te nemen bij een ‘banco 24 horas’. Bij deze automaten lukt het bijna altijd om geld op te nemen met de Europese kaart. 

Taal

De nationale taal van Brazilië is het ‘Braziliaanse’ Portugees, welke wat tongval betreft behoorlijk verschilt van het Portugees uit Portugal. De meeste Brazilianen spreken niet heel goed Engels, alhoewel  het de jongere generatie steeds beter afgaat.  Toch vergaat het communiceren met de Brazilianen verassend eenvoudig, want de Brazilianen spreken met hun hart, ziel en de muziek...

Tijdzones

Brazilië heeft drie tijdzones. In de hoofdstad Brasilia is het doorgaans vier uur vroeger dan in Nederland, afhankelijk van de zomer- en wintertijd.  Check hier het tijdsverschil.

Winkelen

Brazilië biedt een grote variëteit aan winkelmogelijkheden, van luxe boetiekjes of juist authentieke markten, waar je leuke  souvenirs kan kopen tot grote shoppingcenters, die dagelijks van 10-10 geopend zijn. Behalve op zondag, dan zijn de openingstijden van 3u ’s middags tot 9u ’s avonds. 

Gezondheid

Het wordt geadviseerd om zich te vaccineren tegen gele koorts wanneer men één de volgende staten gaat bezoeken in Brazilië: Acre, Amazonas, Amapá, Federale district, Goiás, Maranhão, Mato Grosso do Sul, Pará, Rondônia, Roraima and Tocantins. Voor meer informatie over benodigde vaccinaties verwijzen wij u graag naar uw huisarts of de plaatselijke GGD. 

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken is erg rijk en gevarieerd met Portugese en Afrikaanse invloeden. Het meest bekende gerecht is de overheerlijke ‘feijoada’, een zwarte bonen gerecht met varkensvlees, geserveerd in grote stoofschotels met rijst, maniok meel ‘farinha’ en sinaasappel schijfjes.

De Braziliaanse barbecue is ook erg bekend. Deze wordt vaak wordt geserveerd in restaurant met het ‘rodizio’ systeem, een ‘all you can eat’ concept. Hierbij komen de obers telkens langs de tafels met veel en gevarieerd vlees, van worstjes, tot Picanha, een typische Braziliaanse ‘cut’ van de rund. Het vlees wordt direct geserveerd op het bord van de klant.

Langs de gehele kust zijn talloze regionale visgerechten te vinden. Een van de heerlijkste gerechten is een stoofpot van vis en garnalen, genaamd ‘Moqueca’. Wil je ook leren om dit gerecht te maken. Dan moet je naar Salvador. Hier bieden wij zelfs een kook workshop aan.

De nationale cocktail is de bij vele bekende ‘Caipirinha’, bereid door de ‘Braziliaanse jenever’ genaamd ‘Cachaça’ te mixen met ijs, suiker en limoen. Het is een kunst om een goede Caipirinha te bereiden, omdat de smaak erg afhankelijk is van de gekozen verhoudingen. Oefening baart kunst….