Peru - Cuzco en Machu Picchu

Cuzco ligt in Zuidoost Peru, en is hoofdstad van de regio. Er wonen ruim 400.000 inwoners en de stad ligt op een hoogte van circa 3.300 meter. De benaming van de stad komt uit  het ´Quechua´ woord en betekent navel (van de aarde).

In 1911 werd Machu Picchu ontdekt. Het ligt niet ver van Cuzco zodat de stad zich kon ontwikkelen tot een belangrijk toeristisch centrum en de uitvalsbasis voor een bezoek aan Machu Picchu.In 1983 werd het historisch centrum van Cuzco opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Machu Picchu
Machu Picchu is de bekendste Inca stad en is nooit door de Spanjaarden ontdekt. Daarom is Machu Picchu goed bewaard gebleven en is er nog veel terug te vinden van de oude Inca beschaving. Machu Picchu betekent letterlijk, in het Quechua, ‘Oudeman Hoogte’.

Machu Picchu stad ligt verborgen tussen steile bergen, op een hoogte van ongeveer 2.400 meter. Het is omgeven door weelderige, groene, beboste heuvels en besneeuwde bergtoppen. Machu Picchu was misschien wel de meest opmerkelijke stedelijke creatie van het Inca-rijk. Het omvat talrijke, goed gebouwde terrassen voor de landbouw, een veelheid van kleine stenen huizen, en een aantal ceremoniële tempels. De Inca’s bereikten de stad door een meerdaagse voettocht via een steil pad. Tegenwoordig is Machu Picchu met trein en bus te bereiken. Machu Picchu ligt ingesloten tussen twee steile pieken: de Machu Picchu en de Huayna Picchu. De Huayna Picchu is vanuit Machu Picchu te beklimmen. Beneden door het dal stroomt de woest kolkende Urubamba rivier.