Parnaiba

Parnaíba is de op een na grootste stad in de staat Piauí en maakt deel uit van een van de mooiste kustlijnen van het land. De stad staat bekend als de toegangspoort tot de Parnaíba Rivierdelta, de grootste open zeedelta in Amerika en de derde grootste ter wereld. Witte zandduinen, Carnauba- en kokospalmbomen, heldere zeeën met warm water, majestueuze rivieren, vijvers, beekjes en rijke fauna zijn enkele van de toeristische attracties van deze onvergetelijke plek.

De tours in de Delta beginnen bij de Porto dos Tatus, in de gemeente Ilha Grande, ongeveer 11 km verwijderd van Parnaíba. Gelegen in het milieubeschermingsgebied (APA) en met meer dan 70 eilanden, herbergt de Delta een ongelooflijke variëteit aan diersoorten, waaronder apen, schildpadden, dolfijnen, krabben en alligators, evenals bedreigde soorten zoals lamantijnen en de scharlaken ibis (een soort rode vogels in de regio). De flora is rijk aan mangroven, beekjes, zoetwaterpoelen en zandduinen, wat de tour en het uitzicht inspirerend maakt.

Lagoa do Portinho ligt 12 km van het centrum vandaan. De kalme wateren en de kracht van de wind maken de plek geschikt voor zeilen en kitesurfen, sandboarden is het favoriete programma van zandboarders. Aan de oevers van de vijvers en lagunes zijn bars met live forró-optredens en opties voor boottochten.

Een van de beroemdste stranden van Parnaíba is Pedra do Sal, zo genoemd vanwege de ophoping van zeezout in de rotsformaties. Het ligt 17 km van het centrum en is 8 km lang, omringd door zandduinen, vijvers, Carnauba-palmen en een prachtige zonsondergang. Het strand trekt surfers, die genieten van de golven van de wilde zee, en kitesurfers, aangetrokken door de sterke wind en de rust aan de andere kant.

Het Porto das Barcas huisvest diverse toeristenbureaus en herbergen, evenals ambachtswinkels en restaurants. In de 20e eeuw werden warenhuizen gebouwd om carnauba- en babassu-was (van Braziliaanse palmbomen) op te slaan, dat toen naar verschillende Europese landen werd geëxporteerd. Tegenwoordig is de toeristische attractie de ruïnes van dergelijke winkels.